Za naručivanje nazovite: 051 672 126

Franje Čandeka 6/A, 51000 Rijeka; Lokacija

Nadstandardne usluge

24h mjerene krvnog tlaka – Holter tlaka

mogućnost 24-48 h mjerenja krvnog tlaka, pomoču prijenosnog uređaja Holtera tlaka. Sa produženim monitoring krvnog tlaka dobivamo informacije:
014mini
– da li je krvni tlak povišen,
– da li je terapija koju uzimate učinkovita

Kako se nosi uređaj?

Uređaj je sastavljen od manšete koja je namještena na nadlaktici i kučišta koji je sa remenom pričvršćen oko pasa. Osobe ne osjećaju nikakvu neugodi tijekom nošnje. Osoba koja nosi uređaj, ne treba ograničavati dnevne aktivnosti, jer je svrha Holtera tlaka snimiti razinu krvnog tlak u stvarnim, svakodnevnim uvjetima!

Poslije snimanja analiziraju se dobivena mjerenja kao na priloženom grafikonu.


Primjer:
Pacijent, 42 g., muškarac, ima tri mjeseca česte glavobolje i šum u uhu. Dolaskom u ambulantu i kod kuće izmjerio si je povišen krvni tlak te se odlučio na pretragu Holter tlaka.
Ustanovljeno je da ima izrazito povišen krvni tlak; maksimalna vrijednost zabilježena je u 10:30 h i iznosila je 184/118 mmHg, a minimalna vrijednost 120/76 mmHg u 02:30 h. Uz terapiju vrijednost krvnog tlak e izregulirana i kontrolni Holter tlak je bio unutar dozvoljenih granica.

Pregled kože Woodovom svjetiljkom


Woodova lampa ili Woodova svjetiljka je uređaj koji emitira ultraljubičasta svjetlost (valne dužine 365 nm) i često se koristi u dermatologiji za pomoć u dijagnostici infekcija ili poremećaja kožnog pigmenta. Testiranje se provodi u zatamnjenoj sobi, gdje se svjetlost iz Woodove lampe usmjeri (direktno) na oboljelu kožu, da bi se vidjelo ako neki dijelovi kože fluoresciraju. Normalna koža ne fluorescira. Ako su prisutne određene vrste bakterija, gljivica ili je došlo do promjene pigmentacije, pregled Woodovom svjetlošću će nam pomoći potvrditi sumnju na dijagnozu na osnovi svjetlosti koju fluoresciraju.

Oboljenja koja se mogu dijagnosticirati pomoću Woodove lampe:

  • gljivične infekcije
  • bakterijske infekcije
  • uši i njihova jajašca
  • eritrazma
  • profirija cutanea tarda
  • vitiligo
  • druge promjene pigmentacija

Kako se pripremiti za test?

Nije potrebna nikakva priprema prije testiranja. Ako kožu mažete nekim preparatima, prije posjeta liječniku, preskočite jednu aplikaciju! Losioni, kreme, dezodoransi, kozmetički preparati mogu uzrokovati lažne rezultate! Tijekom pregleda, nije preporučljivo gledati u svjetlost lampe. Neželjenih učinaka nema.


Sve infekcije kože se ne mogu dijagnosticirati ovom metodom/pregledom!

Dermatoskop

Dermatoskopija ili dermoskopija ili epiluminiscentna mikroskopija je neinvazivna metoda koja koristi 10-100x optičko povećanje. Omogućuje promatranje promjena i detalja na koži koje nisu vidljive golim okom.

Upotrebljava se za:

  •  dijagnostiku pigmentiranih promjena na koži: razlikovanje melanocitnih promjena na koži od pigmentiranih bazalioma (smećkastih tvorbi na licu i vratu), seborejičnih keratoza ili staračkih bradavica, vaskularnih lezija, bazalnostaničnega karcinoma, dermatofibroma i drugih.
  • dijagnostiku melanocitnih promjena: melanocitne stanice luče melanin, koji služi kao zaštita od štetnog učinka UV zračenje na druge stanice kože. Sa dermatoskopom možemo daleko bolje razlikovati atipične ili displatične melanocitne nevus i malignim melanomov. Analizira se simetrija, rubovi, boja, rast i površina kožne promjene.


Kako maligni melanom rano metastazira, važno je praćenja atipičnog nevusa i rano otkrivanje malignom melanoma.

Sistematski pregledi

preporuča izvoditi svakih 5 g. nakon navršene 35. g. života, i obuhvaća uzimanje povijesti bolesti sa naglaskom na procjeni zdravstvenog rizika, usmjereni fizikalni status, laboratorijska diagnostika, procjena kardiovaskularnog rizika i davanje mišljenja.

HbA1C aparat

Medicinske usluge za osobe bez osiguranja

Neobavezna cijepljenje

Cijepljenje protiv sezonske gripe
Cijepljenje protiv uzročnika gripe preporuča se zdravim ljudima (koji nisu alergični na sastojke cijepiva), a posebice starijim i kroničnim bolesnicima. Da bi spriječili širenje bolesti u kolektivima, cijepljenje je preporučljivo za školarce, studente i zaposlene osobe.

Kod osoba koje imaju povišenu tijelesnu temperaturu ili preboljevaju akutnu bolest, cijepljenje se odgodi do punog ozdravljenja.

Rijetko se poslije cijepljenja pojave neželjeni učinci, kao što su kratkorajno povišena temperatura, slabost, glavobolja, umor, oteklina, bolnost i crvenilo na mjestu uboda, koja nestanu u roku od cca. 2 dana.

gripa

Cijepljenje protiv S.pneumoniae- najčešćem uzročniku upale pluća u domaćem okolišu.

Cijepljenje se proporuča svim starijim osobama jer kod njih upala pluća može imati težak tijek te usprkos pravovremenoj antibiotičnoj terapiji bolesniku može biti potrebna hospitalizacija. Cijepljene se također preporučuje osobama koje su do sada preboljele teški oblik pneumokokne upale pluća, bolesnici oboljeli od srčanih i plučnih bolesti, ciroze jetre, diabetičari, osobe sa smanjenom imunošču, akohočari, pušači.
Polisaharidno cjepivo protiv pneumokoka štiti protiv 23 tipa S. pneumoniae. Koliko zbilja cijepljenje protiv pnevmokolu spriječava razvoj upale pluća je naravno najčešće pitanje koje bolesnici postavljaju liječnicima. Klinična istraživanja kažu da je uspješnost cjepiva 70%, kod starijih je osoba još i viša.