Za naručivanje nazovite: 051 672 126

Franje Čandeka 6/A, 51000 Rijeka; Lokacija

Samopregled dojki i kako ga napraviti

To je postupak koji ženi omogućava da sama pregleda svoje dojke. Dobra je navika da žena svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstruacije, uvijek na isti i uobičajen način, obavi samopregled dojki. Time će s vremenom postići spoznaju o normalnom tkivu dojke te će moći na vrijeme otkriti pojavljivanje nepravilnosti tkiva ili tumora.

Prilikom samopregleda dojki, žena traži neuobičajena zadebljanja dojki, iscjedak iz bradavice, promjene na koži dojki (crvenilo, zadebljanje, naboranost, udubljenje, uvlačenje bradavica), neuobičajeno povećanje jedne dojke.

Dvije su vrste samopregleda dojki:
1. VIZUALNI PREGLED

  • stati ispred ogledala i pažljivo promotriti dojke – najprije sprijeda, a zatim se polako okrenuti na jednu i drugu stranu,
  • podignuti ruke iznad glave, gurnuti ramena prema naprijed i ponovno promotriti ima li na dojkama bilo kakvih promjena.

2. PREGLED RUKOM-OPIPAVANJE DOJKI – za pregled svake dojke koristi se suprotna ruka!

  • podignuti lijevu ruku i prstima desne ruke pažljivo opipati lijevu dojku: počinje se s gornjom vanjskom stranom dojke i kružnim pokretima pipa dojka s gornje i donje strane dok se ne pretraži cijela dojka; isto tako treba ispipati pazušnu jamu;
  • nakon toga podigne se desna ruka, a prstima lijeve ruke pretražuje se desna dojka na isti način;
  • grudi treba opipavati i u ležećem položaju: ispod lijeve lopatice treba namjestiti jastuk i podignuti lijevu ruku iznad glave, kružnim pokretima desne ruke opipa se lijeva dojka dok se ne pretraži cijela njena površina; postupak se ponavlja na desnoj dojci.