Za naručivanje nazovite: 051 672 126

Franje Čandeka 6/A, 51000 Rijeka; Lokacija

Što je suho oko?

U zimskim mjeseci kada više boravimo u zagrijanim prostorima, za naše oči počinju problemi, koje potencira upotreba računala i televizora. Oči su suhe, razdražljive, često i crvene. Ako upotrebljavate kontaktne leće, njihovo nošenje može postati neudobno.

Zašto nas oči peku?

Suho oko nastaje zbog smanjene proizvodnje suza, dodatno tome pripomogne i slaba kvaliteta suza. Njihova je glavna funkcija oči štititi i vlažiti ih te tako omogućavati jasan vid.

Uzroci za suhe oči

Kada je suza premalo za vlaženje površine oka, oči postanu osjetljive i nadražljive. Medicinski izraz za to stanje je keratoconjuctivitis sicca. Uzroci su:
– U starosti dolazi do smanjenja tvorbi suza. Posebice žene mogu osjećati probleme kod nastupa menopauze
–  Moguće nuspojave nekih lijekova su suhih očiju: diuretici, antidepresivi, antihistaminici, kontraceptivi, beta-   blokatori kao propranolol, atenolo. Lista je podugačka, konzultirajte se sa liječnikom ako sumnjate da lijek uzrokuje suhe oči.
– Bolesti – kod nekih se bolesnika javi problem suhih očiju kao simptom generalizirane bolesti: reumatoidni artritis, sistemski lupus eritrematosus, Sjogrenov sindrom.
– Uvjeti iz okoline

– suhi zrak (centralno grijanje, klimatske naprave
– niska frekvencija treptanja, često u kombinaciji sa širom otvorenim očima (rad za računalom, gledanje  televizije, na mikroskop)
– vjetrovito vrijeme
– nemogućnost potpunog zatvaranja oka (tiroidna oftalmopatija, spavanje sa očima djelomično otvorenima
–  povrede vanjskih dijelova oko- kapaka radi bolesti,  operacije.

upala rubova kapaka
–  ili uzrok nije moguće utvrditi, osobe imaju iz nepoznatih razloga smanjenu količinu suza

suhe oci

Što je suzni film?

Suzni film je sastavljen iz tri sloja – tanki vanjski sloj je masni (lipidni), glavni srednji sloj je vodeni sloj, najtanji unutarnji je sluzni. Srednji vodeni sloj je ono na što mislimo kada govorimo o suzama. Vodena komponenta nastaje u suznim žlijezdama, koje su smještene na vanjskoj strani svakog oka. Kada trepćemo, suze razmazujemo preko cijele površine oka.

Male Meibomove žlijezde na kapcima luče masnu (lipidnu) komponentu suznog filma, koji sprječava da suze prebrzo ishlape. Stanice konjuktive na prednjoj površini kapka luče sluzni  sloj, radi kojeg se suze ravnomjerno rasporede po površini oka.

Suze se po suznim kanalićima, koji se nalazi u unutarnjem kutu oka, izlučuju nazolakrimalnim duktusom u nos.

 

Kako postavimo dijagnozu suhog oko?

Problemi suhih očiju se mogu pojaviti i kod ljudi koji imaju dovoljnu produkciju suza, ali one nisu optimalnog sastava. Obično je u tim suzama premalo lipida, koji su važni za smanjenje ishlapljivanja.

Postoje dva oblika suhog oka

Poremećaj lučenja masnog dijela suznog filma- hiperevaporacijski oblik suhog oka

–        Češće kod mlađih osoba.

–        Simptomi su izraženiji ujutro i kod rada za računalom, čitanje, gledanja televizora, na vjetru

–        Simptomi su suzenje, mutniji vid nakon duljeg vremena rada na računalom, tv.

 Poremećaj lučenja vodenog dijela suznog filma- hiposekrecijski oblik suhog oka

–        Rjeđi

–        Češće kod starijih osoba

–        Simptomi izraženiji navečer

–        Simptomi: osjećaj suhoće očiju, pijeska, žarenja

Liječnik najčešće na osnovi simptoma može utvrditi o kojem se obliku radi. Nemojte zaboraviti da suho oko može biti simptom neke druge bolesti, zato se nemojte iznenaditi ako Vas liječnik pita različita pitanja o vašem zdravstvenom stanju.

Ponekad je preporučljivo napraviti test za potvrdu dijagnoze suhih očiju. Količinu vodene komponente se određuje Schirmerovim testom.

Liječenje suhog oka

Cilj je ublažiti simptome i spriječiti razvoj posljedica (konjuktivitis, keratitis)

Ne postoji univerzalni lijek za suhe oči. Umjetne suze predstavljaju nadomjestak za ono čega nema dovoljno (količinu vodene ili masne komponente) te neće vratiti prirodne suze. Sve umjetne suze nisu iste. Razlikuju se po sastavu, trajanju učinka i mogućim neželjenim učincima (najčešće vezano za tip konzervansa). Umjetne suze u obliku gela dulje ostaju na površini oka od kapi, te time učinkovitije smanjuju tegobe i štite površinu oka. Uglavnom se primjenjuju prije spavanja.

 

Nekoliko jednostavnih savjeta:

-postavite ekran računala 10-20°stupnjeva ispod razine pogleda, jer je time oko manje otvoreno kada gleda prema dolje, time se smanjuje isparavanje suza, i dobro djeluje na položaj vrata i glave. Udaljenost između očiju i monitora neka bude najmanje 64 cm, povećajte slova (umjesto da približite monitor),

– izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama, suh zrak, jači vjetar, ventilaciju i prašinu

– pobrinimo se za relaksaciju mišića oko, primjerenu vlažnost prostorija

 

Vježbe za relaksaciju mišića oka

Udobno se namjestite, imajte oči otvorene, i pomičite ih iz desnog gornjeg kuta u lijevi doljnji kut, radite sa očima krugove u obliku kazaljke na satu i obrnuto. Vježbe ponovite i sa zatvorenim očima.