Za naručivanje nazovite: 051 672 126

Franje Čandeka 6/A, 51000 Rijeka; Lokacija

Usluge za pacijente osiguranike HZZO-a

Opseg prava na zdravstvenu zaštitu


Nudimo u cjeloti zdravstvenu zaštitu koju HZZO predviđa za svoje osiguranke. Neke od njih su:

 • Zdravstvena zaštita osoba starijih od 7.godina
 • Liječnički pregled i savjetovanje
 • Konzultacije

Dijagnostika: 

 • Laboratorijska dijagnostika – pretrage krvi, mokraće i stolice, biokemijske pretrage
 • Dijagnostika i liječenje plućnih bolesti, funkcionalni testovi plućne ventilacije, pulsna oksimetrija
 • Dijagnostika i liječenje povišeg krvnog tlaka (arterijske hipertenzije), šećerne bolesti (diabetes melitusa) i drugih kroničnih oboljenja
 • EKG

Liječenje:

 • Previjanje i obrada  rana
 • Incizije, kirurška obrada rana
 • Terapijska punkcija izljeva u zglovima
 • Kućne posjete u akutnim stanjima
 • Prepisivanje ortopedskih i drugih pomagala
 • Obavezno cijepljenje
 • Odlučivanje o njezi u kući i fizikalnoj terapiji u kući bolesnika

 

TENS

Transkutana Elektro Neuro Stimulacija – je jedna od najpopularnijih metoda za uklanjanje i/ili blaženje akutnih i kroničnih bolova. TENS aparat odašilje električne impulse različitih oblika i frekvencije što potiče izlučivanje tvari koje blokiraju prekinuti prijenos signala boli u mozak.

Kako se TENS uređaj koristi i od koga?

TENS strojevi su najčešće koristi za osobe s mišićno-koštanom boli, kao što su kronični bolovi u leđima ili zglobovima (koljena). Tipično se  koristiti 10-15 minuta po tretmanu.

TENS uređaj mogu se koristiti sami za ublažavanje boli, ili u kombinaciji s drugim tretmanima. Korištenje uređaja može smanjenje upotrebu lijekova protiv boli koje uzimate.

Kako TENS uređaj radi?

Transkutana stimulacija znači da se stimulacija provodi kroz kožu. TENS uređaji dostavljaju male električne impulse u tijelu preko elektroda postavljenih na koži. To utječe na način na koji se impulsi boli šalju u mozak. Impulsi boli putuju do mozga putem živaca i leđne moždine. Malih električni impulsi iz stroja presreću te impulse i djelomično ih blokiraju, stoga mozak prima manje signala boli.

Na visokoj frenkvenci pulseva od 90 do 130 Hz (normalna metoda korištenja), električni impulsi koje generira uređaj ometaju i blokiraju impulse boli poslane u  mozak. To je zbog »Teorije vrata« kontrole boli. Ona tvrdi da se vrata boli nalaze u središnjem živčanom sustavu. Kada su vrata otvorena, impulsi boli će doći do mozga. Kad su vrata zatvorena, impulsi boli su blokirani i ne osjeća se bol. TENS uređaji stimuliraju brze živce koji ne prenose impulse boli i zatvaraju vrata. Tada je mozak zauzet obradom poruka koje proizvodi TENS uređaj i ne uspije analizirati sporije signale boli koje proizvodi  tijelo.  To objašnjava i zašto prilikom ozlijede, ako trljate to područje možete privremeno smanjiti osjećaj boli.

Kada je uređaj postavljen na nisku frekvencu (2-5 Hz) potiče tijelo da proizvodi vlastite kemikalije koje se nazivaju endorfini. One djeluje tako da blokira signale boli.

Spirometrija

spirometer

Spirometar je uređaj koji se koristi za dijagnosticiranje i praćenje bolesnika sa bolestima dišnog sustava kao što su KOPB, astma, kronični bronhitis.

Pregled za procjenu kardiovaskularnog rizika

Cijepljenje protiv sezonske gripe

Cijepljenje protiv uzročnika gripe preporuča se zdravim ljudima (koji nisu alergični na sastojke cijepiva), a posebice starijim i kroničnim bolesnicima.

Kod osoba koje imaju povišenu tijelesnu temperaturu ili preboljevaju akutnu bolest, cijepljenje se odgodi do punog ozdravljenja.

Rijetko se poslije cijepljenja pojave neželjeni učinci, kao što su kratkorajno povišena temperatura, slabost, glavobolja, umor, oteklina, bolnost i crvenilo na mjestu uboda, koja nestanu u roku od cca. 2 dana.

gripa

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Krešimirova ulica 52a, 51000 Rijeka

tel: (+385 51) 358 777

www.zzjzpgz.hr